Powered By Blogger

miercuri, 3 decembrie 2008

Scala europeana de risc de avalansa




Un factor de accentuare radicala a riscului de avalansa il reprezinta viscolul (ninsoarea insotita de vant puternic). Exista si o scala de atentionare cu privire la intensitatea riscului de avalansa. Aceasta scala este evidentiata prin cinci culori , fiecare reprezentand gradul de risc al avalansei. Riscul redus, reprezentat prin culoarea verde, apare in momentul in care stratul de zapada este in general stabilizat pe majoritatea pantelor; declansarea avalansei este posibila doar in cazul unei supraincacari mari a stratului de zapada de pe pantele inclinate. Spontan se pot produce doar scurgeri sau avalanse de mici dimensiuni.
Culoarea galben evidentiaza riscul moderat de avalansa: pe anumite pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu stabilizat, in rest este stabil. Declansarile de avalanse sunt posibile mai ales din cauza supraincarcarii (cu schiori sau turisti) si pe unele pante ce sunt descrise in buletin. Nu sunt asteptate declansarile spontane de avalanse de mare amploare.
Riscul insemnat este reflectat prin culoarea portocaliu, ceea ce inseamna ca pe numeroase pante suficient de inclinate, stratul de zpada este mediu sau putin stabilizat. Declansarile sunt posibile chiar in condidiile unei slabe supraincarcari si pe numeroase pante, mai ales pe cele descrise in buletin. In anumite situatii sunt posibile unele declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar avalanse mari.
Culoarea rosu reliefeaza riscul mare. Stratul de zapada este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de inclinate. Declansarea este probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare, pe numeroase declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar mari.
Cel mai mare risc este pus in evidenta prin culoarea mov si presupune faptul ca instabilitatea stratului de zapada este generalizata. Se produc numeroase declansari de avalanse de mari dimensiuni, inclusiv pe pante putin abrupte.

Un comentariu:

Stefanescu Dan spunea...

Foarte utila informatia asta!!!